Lager forestilling om menneskesmuglere i Oslo

- Dette handler om helt helt vanlige folk som var villige til å risikere livet for å hjelpe andre, sier historieformidler og stovnergutt Per Jostein Aarsand til avisa Groruddalen. Han er nå klar med forestillingen «Carl Fredriksens transport», om menneskesmugling i Oslo i okkupasjonsårene 1942 og 1943.


Bor du i Oslo, er dette en av historiene du bør kjenne til. Den tidligere politimannen Alf Tollef Pettersen, kona Gerd, transportinspektør Reidar Larsen og gartner Rolf A. Syversen og deres hjelpere sto for en historisk redningsbragd den gangen. De reddet innpå 1000 mennesker, mange av dem jøder, fra tyskerne. Å komme seg unna, var et spørsmål om liv eller død. Av 772 jøder som ble deportert fra Norge i okkupasjonsårene, kom bare 34 tilbake i live.
  
Flyktningruta startet først ved Syversens Gartneri på Carl Berner, gikk oppover den gamle Trondheimsveien, over Gjelleråsen og mot Sverige og friheten.
Aarsand har samlet en rekke dramatiske øyenvitneskildringer. 26. januar har han premiere på forestillingen «Carl Fredriksens transport» på Nobels Fredssenter.Han har med seg Solfrid Molland på trekkspill/sang. Kjersti Haugen har regien og Janne Rønningen står for dramaturgi.

Aarsand var med å grunnlegge Fortellerhuset i 2002 og var i flere år kunstnerisk leder for Fortellerfestivalen.

Foto: Kulturetaten, Oslo kommune.

Flere husker sikkert at det i 2013 ble åpnet et minnested på Carl Berner, en liten park som hedrer minnet om de modige hjelperne fra okkupasjonsårene. Det var på dette stedet gartneriet som var skalkeskjulet for menneskesmuglerne og startstedet for flyktningruta lå. 
Navnet på foretaket - "Carl Fredriksens Transport" - var et nikk til kong Haakon 7, som ble et symbol for frihetskampen i det okkuperte Norge. Kongens døpenavn var Carl Fredrik.
Les også: Kronprins Haakon hedret ukjente helter (NRK)

Gartneren som var sentral i aksjonen, Rolf Syversen, satte livet til i motstandsarbeidet. Han ble skutt i Trandumskogen i 1944, etter å ha blitt stoppet med illegale papirer og arrestert.

- Jeg savnet ham alltid og vokste opp uten far. Men jeg hadde likevel en fin barndom. Mor var nok litt traumatisert etter opplevelsene under krigen, men jeg visste at far var en krigshelt, uttalte sønnen, Øyvind Syversen Aasheim, til NRK i 2013. Han var fire måneder gammel da faren ble drept.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Selvaag har måttet justere - slik blir Sinsenveien 45-49

Hvem husker gamle Ringen kino?