Søsterboligene i Sinsenveien har skiftet eier – slik skal Nye Aker sykehus bruke tomta

Helse Sør-Øst har kjøpt søsterboligene i Sinsenveien.

Oslo kommune solgte eiendommen i Sinsenveien for 200 millioner i 2001. Nå har Helse Sør-Øst kjøpt den for 1,5 milliarder.

Blokkene i Sinsenveien 56-74 ble oppført på 50-tallet da Oslo kommune hadde overtatt driften av Aker sykehus og utvidelsene var i gang. Søsterboliger ble de kalt, og de var myntet på ansatte på sykehuset. Da Oslo kommune valgte å kvitte seg med 170 sykehusboliger i et omstridt salg til en privat investor i 2001 omfattet det også disse boligene. De 475 eierseksjonene her er fordelt på 10 blokker. Samlet tomteareal er på 29.160 kvadratmeter, ifølge grunnboken.

Nå har søsterboligene skiftet eier igjen. Dagens Næringsliv brakte nyheten 9. mars. «Kjøpte sykehusboliger av Oslo kommune: Solgte til staten med kjempegevinst», lød overskriften. Selger er eiendomsinvestor Ivar Tollefsen, mannen bak Fredensborg AS og Heimstaden AB. Han kjøpte boligene i 2001 og har siden har bygget opp et nordeuropeisk eiendomsimperium. Den gang var var kjøpesummen snaut 200 millioner kroner for boligene i Sinsenveien. Nå gikk de ti boligblokkene tilbake til offentlig eie for 1,5 milliarder kroner. Det er en differanse på 1,3 milliarder og en økning på 650 prosent. Som Dagens Næringsliv påpeker; det er omtrent dobbelt så mye som prisveksten i boligmarkedet i Oslo siden 2000.

Det er helseforetaket Helse Sør-Øst som kjøper. Tomta skal brukes til den pågående sykehusutbyggingen og det som blir Nye Aker (se illustrasjon). Det forutsetter riving av søsterboligene. Planene viser at arealet skal brukes til teknisk sentral (VDS-TS) og en poliklinikk (PHA sør).


Salget av sykehusboligene i 2001 skapte rabalder. Kritikerne mente de gikk for en grov underpris og at andre potensielle budgivere ikke slapp til. Det er en kritikk daværende byrådsleder Erling Lae avviser også nå, skriver DN. Salget den gang ble forøvrig godkjent av Fylkesmannen og klageorganet ESA i etterkant.

Søsterboligene har i tiårene etter dukket opp i nyhetsbildet noen ganger. «Den norske slummen», lød en overskrift i VG i november 2010. Tollefsen hadde planer om å rive søsterboligene og bygge nye blokker i området. I en korrespondanse med Oslo kommune i 2017 het det at «planområdet har et betydelig utviklingspotensiale. Vårt forslag legger blant annet opp til totalt 570 leiligheter som vil gi et godt bidrag til Oslo sitt store behov for nye boliger». Planene strandet da utbygger og kommune ikke ble enige.

Per i dag er sju av de ti blokkene ført opp på Byantikvarens gule liste. På denne lista betyr rødt fredet, oransje vernet, mens gult er kommunalt listeført. (Flere bygg på sykehusområdet er fredet, blant annet Sinsenveien 76, det som var Sinzen Kriegslazarett og sist Refstad transittmottak. Det samme gjelder den runde kiosken (Rondellen) ved inngangen til Aker sykehus.

Dagens leietakere i søsterboligene har fått beskjed om å flytte ut. Ifølge Dagens Næringsliv er det 650 gjenværende beboere her. De blir husløse fra 1. juli. Anne-Rita Andal i Leieboerforeningen kommenterer saken overfor avisa og er kritisk til kommune og stats forvaltning av eiendomsmassen: «Man kan bli oppgitt av mindre. Disse leilighetene var i offentlig eie, ble solgt privat til en lav pris og kjøpes nå tilbake for en høy pris. Salget har skapt rikdom på få hender i stedet for å beholde en kommunal boligportefølje og bygge et bedre botilbud for mange i Oslo», sier hun.


Staten overtok reguleringsplanen for Aker sykehus høsten 2022, til protester fra Oslo kommune. Oslo kommune stilte seg bak planen om å videreutvikle Aker sykehusområde til nytt lokalsykehus, men hadde flere innvendinger, blant annet var de bekymret for at Helse Sør-Øst undervurderte behovet for lokalsykehusfunksjon i denne delen av byen. Det ble pekt på at bare Alna og Bjerke bydeler skal tilhøre opptaksområdet for Aker sykehus etter første utbyggingsetappe. De to siste groruddalsbydelene, Stovner og Grorud, er først tenkt tilbakeført til Aker sykehus tidligst i 2036, etter at etappe to av utbyggingen er ferdigstilt. Denne etappen, uttalte kommunen i september 2022, mangler finansiering, og det knyttet seg betydelig økonomisk usikkerhet til realiseringen. Kommunen var også kritisk til å samle psykiatrien på Nye Aker.

Bydel Bjerke var blant høringsinstansene som uttalte seg kritisk til hvordan Nye Aker sykehus er tenkt: Tomten utnyttes maksimalt og gir ikke rom for videre utbygging, dersom det skulle bli behov for det. Det er planlagt for svært høye bygg. Bydelen kan ikke se at dette er i samsvar med gjeldende høyhusstrategi, uttalte bydelen.


Tegningene for Nye Aker sykehus viser hvilke bygg som skal rives.


Fakta om søsterboligene i Sinsenveien

  • 10 boligblokker med totalt 475 eierseksjoner fordelt på tre gårds- og bruksnummer
  • Samlet bebygd areal eller fotavtrykk (BYA) er 5251 kvadratmeter.
  • Samlet tomteareal er 29.160 kvadratmeter eller 29 mål.
  • Adressene på eiendommene er Sinsenveien 56, 58, 60, 62 og 64 (gnr 83 og bnr. 342), Sinsenveien 66, 68, 70 (gnr. 85 og bnr. 193) og Sinsenveien 72 og 74 (gnr. 83 og bnr. 358).
  • Solgt til Helse Sør-Øst for 1,5 milliarder kroner.
Kartutsnitt fra Statens kartverk for Nordre Sinsen i dag med søsterboligene i Sinsenveien 56-74.


Slik var planene for eiendommen før Oslo kommune satte foten ned og eier solgte.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Slik var Sinsen gård