Et stykke norsk teaterhistorie på Økern

Nationaltheatret skaper minneverdig teater i et nedlagt kjøpesenter denne våren.

Fra forestillingen. Foto: Morten Ellingsen


Økernsenteret ble åpnet i 1969, og skapte overskriften den som et moderne kjøpesenter. Høyblokka på 18 etasjer var også Norges høyeste kontorbygg den gang. Arkitekter var Håkon Mjelva og Per Norseng. For noen år siden ble senteret lukket og låst, og siden har naboene ventet på den varslede rivingen og nybygg på tomta. I mellomtiden har Nationaltheatret rykket inn og bruker senteret til å gjenskape skyggesiden av 80-tallets Oslo.


Nathionaltheatrets oppsetning av Døden på Oslo inne på Økernsenteret har truffet både publikum og anmeldere. «Framsyninga er eit lite stykke norsk teaterhistorie», skriver Bergens Tidende. «Vinterens store teateropplevelse», skriver Dagsavisen og ruller terningkast seks. «Fjetrende nært teater i et nedlagt kjøpesenter», skriver Aftenposten. Nationaltheatret opplyser at det begynner å nærme seg utsolgt på de forestillingene som er igjen.

Skuespillere og regissør kan også glede seg over hjertelig ros fra noen av dem som har erfart det livet på utsiden som stykket beskriver. «Ingen kunne forberedt meg på hvor hardt karakteren Lena traff meg i hjertet. Hvorfor? Jo, fordi Lena er meg som femteåring», skriver en Erlik Oslo-selger på Facebook. «Som henne bodde jeg på gata. Som henne rusa jeg meg for å takle det livet. Som henne var jeg en av jentene i Stenersgata», forteller kvinnen som i dag har vært nykter i ti år og lever et godt liv. Hun gikk og så stykket enda en gang, forteller hun, og hadde med en blomsterbukett til aktørene på og bak scenen. «Av takknemlighet», som hun skriver for et stykke som troverdig og verdig forteller om noen av samfunnets utstøtte.

For de som ikke vet det; det er Ingvar Ambjørnsens ungdomsroman fra 1988 som har fått liv på det nedlagte kjøpesenteret. Vi møter torshovgutta Pelle og Proffen samt Lena, Nina, Stein og Filla, ungdom som har falt utenfor og voksne som utnytter dem.

I rollene finner vi blant andre Filip Bargee Ramberg (Pelle), Sjur Vatne Brean (Proffen), Flo Fagerli (Lena) og Maria Kristine Hildonen (Nina). Regissør er Simen Formo Hay og manus er ved Axel Hellstenius.

Økernsenteret mens det fortsatt var kjøpesenter, i 2013.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Søsterboligene i Sinsenveien har skiftet eier – slik skal Nye Aker sykehus bruke tomta

Slik var Sinsen gård