Sinsenveien 45-49: Lover en «helhetlig og tydelig Sinsen-identitet»

Nå skal Selvaag Bolig ASA og Nordr AS realisere boligblokker på opptil åtte etasjer i sitt hjørne av transformasjonsprosjektet på Sinsenengen, området i vinkelen mellom Sinsenveien og Dag Hammarskjølds vei. Prosjektet har de døpt Lille Løren Park.

Sinsenveien 45-49 i mai 2022. Sinsen hageby til venstre bak i bildet.

Arkitektkontoret HRTB sendte 25. mai i år ut nabovarsel som gjelder to nye boligbygg som skal føres opp på adressene Sinsenveien 47a og Sinsenveien 49. De som har merknader til byggeplanene har 14 dager på seg. Varselet gjelder andre byggetrinn av det arkitektene og tiltakshaverne Selvaag/Nordr har valgt å kalle Storgårdskvartalet. Det er hus A2 og F på reguleringsplanen det gjelder. Dette er grunn nummer 83, bruksnummer 33 i Sinsenveien 47a og grunnummer 83, grunn nummer 518 i Sinsenveien 49. Hus F ligger langs Sinsenveien, vis a vis boligene i Sinsen hageby (Sinsenveien 44 og Sinsenveien 46). Varselet gjelder også en underjordisk parkeringskjeller på tomta.

Følg Sinsenveien 45-49 på saksinnsyn i Oslo kommun her

Husfasader (Hus F) mot Sinsenveien.

Vil bruke rødlig tegl

Dette skriver søker og tiltakshaver selv om byggeplanene:

«Storgårdskvartalet skal sikre at det nye området fremstår med et helhetlig preg og tydelig Sinsenidentet. Hovedmateriale for HUS A2 og F er en rødlig tegl.

Enkeltbyggene brytes ned volummessig ved hjelp av sprang i ulike etasjehøyder, innenfor høyder som vist på plankartet. I tillegg aksentueres volumene ved bruk av forskjellige pussfarger som henter inspirasjon fra omkringliggende bebyggelse og klassiske Oslofarger.

Bebyggelsen er oppført innenfor plankartets byggegrenser og maksimale kotehøyder.»

I nabovarselet beskriver HRTB, Selvaag og Nordr boligblokkene og uteområdet som et «halvoffentlig parkrom» som «gir lys og luft til bybildet» og lover en «helhetlig og tydelig Sinsen-identitet» hvor «dagens asfalterte flater og store overflateparkering erstattes av store grønne utearealer».Sju boligblokker på 4-8 etasjer
Reguleringsplanen for området ble vedtatt i bystyret 20. oktober 2021, åtte år etter at kommunen først fikk saken på sitt bord og seks år etter at Selvaag overtok prosjektet. ICA flagget ut og forsvant i 2015. Kontorbyggene som sto på området er nå revet.

Reguleringsplanen viser sju boligblokker, fra 12 til 28 meter, tilsvarende 4-8 etasjer.

Enkelte takoppbygg til felles takterrasser vil komme over 28 meter og overskrider høydebegrensningene i Kommunedelplan for Økernområdet. Det har kommunen tillatt.

Areal: 31.500 kvadratmeter

Antall boliger: Cirka 342 leiligheter.

Tomteutnyttelse: 249 prosent BRA (bruksareal)


Skissen viser hvor Hus F skal plasseres.

Reguleringsplanen slår blant annet fast at «Bygningsmassen skal utformes med høy arkitektonisk kvalitet. Det skal sikres variasjon i gateløp, og variasjon vertikalt i det enkelte bygg. Bebyggelsen skal gis en detaljering, materialbruk og fargesetting som bidrar til at området fremstår variert, med variasjon blant annet i utforming av balkonger og vinduer. Inngangspartier skal gis en markert utforming».

Det kan nevnes at det var flere innvendinger da planforslaget var ute på høring høsten 2018, og det var også politikere som underveis i behandlingen av saken mente at «prosjektet bryter med kommunens generelle forutsetninger både når det gjelder støy og når det gjelder sol på uteareal». Det endelige reguleringsvedtaket kan du se i Oslo kommunes saksoversikt.

Kartskisse fra reguleringsplanen. Klikk på bildet for større versjon.

«Massiv og høy bebyggelse tett på Sinsenveien»

Under den offentlige høringen innvendte Byantikvaren at planforslaget la opp til «en massiv og høy bebyggelse tett på Sinsenveien». Byantikvaren mente det ville bli en brå overgang fra den bevaringsverdige trehusbebyggelsen til det nye byområdet på Løren, slik forslaget var. «Beplantningsbeltene er en del av områdets historiske karakter som er i ferd med å utraderes gjennom transformasjon fra industri/næring til i hovedsak boliger. Etter Byantikvarens vurdering kunne bebyggelsen med fordel vært trukket lenger tilbake fra Sinsenveien, både av hensyn til Sinsen hageby og den eldre strukturen med beplantningsbelte», het det blant annet i høringsuttalelsen.

Sinsen Hagebys Vel tok til orde for å redusere bebyggelsen fra fire etasjer mot Sinsenveien med en eventuell opptrapping innover på tomten og en tilpasning til eksisterende nabobebyggelse, eventuelt legge bebyggelsen i nitti graders vinkel mot Sinsenveien «for å ikke få en vegg mot veien og av hensyn til solforholdene på den andre siden av veien».

Sameiet Lørenplatået støttet uttalelsen til Sinsen hageby vel, men tilføyde at høyder opptil åtte etasjer lenger øst berører deres sameie. «Planområdet ligger naturlig på en høyde høyere enn annen bebyggelse på Løren, og 8 etasjer blir derfor flere meter høyere enn øvrig bebyggelse. Det vil ta utsikt og kveldssol fra eksisterende beboere», het det i høringsuttalelsen fera Lørenplatået. De anbefalte at det ble lagt inn et høydesprang fra nord mot syd som følger terrenget slik at det ikke vil skape et inntrykk av massiv «vegg» mot sameiet.

TL, 29. mai 2022

Illustrasjon som viser noen av boligprosjektene som er under bygging på Sinsen. Voksenopplæringen på Sinsen (tidligere Sinsen gymnas) er det hvite bygget nede til venstre.

Snitt av bygningsmassen som utgjør bygg F, mot Sinsenveien.

Plasseringen av hus A2 på området.

Lille Løren park.

Hus A2 snitt.







Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Søsterboligene i Sinsenveien har skiftet eier – slik skal Nye Aker sykehus bruke tomta

Slik var Sinsen gård