Livet på Nordre Sinsen: - Elsker hagen om sommeren

- Vi flyttet inn i 2019 og har pusset opp innvendig. Jeg elsker hagen om sommeren, forteller Rebekka Rognøy, produsent i filmproduksjonsselskapet Ferdi, om hvordan det er å ha kontor på Nordre Sinsen gård, det store, hvite huset i en gedigen, gammel hage med adresse Trondheimsveien 237. Eiendommen tilhører Oslo kommune, mens Ferdi er leietakere. Det kreative miljøet vet å utnytte omgivelsene. Her arrangerer de «Allsang på Sinsen», og de lager film og TV. Humorseriene «Bislett bnb» og«Feeden» er signert Ferdi. De er laget for henholdsvis TV 2 og NRK.

Sjekk ut Instagram-feeden til Ferdi Film her.

Hovedhuset eller våningshuset på Nordre Sinsen ble reist i 1835 og utvidet en gang på slutten av 1800-tallet. (Maana forlag)


Nordre Sinsen gård er gammel. Hovedhuset, sidebygningen, stabburet og de frodige omgivelsene står igjen som et minne om det som en gang var svært så landlige omgivelser i daværende Aker herred. Ringveien har tatt et godt jafs av eiendommen, og Aker sykehus har vært eier før og er i dag dominerende nabo i nord, men våningshuset ligger der som det har gjort i snart 190 år. Det ble bygd i 1835 og utvidet en gang på slutten av 1800-tallet med det staselige midtpartiet i sveitserstil som vender ut mot hagen. En kunngjøring i avisa Dagen lørdag 21. august i 1886 gir oss en pekepinn om hva Nordre Sinsen gård var kjent for den gang, nemlig fersk melk: «Bestillinger paa nysilet Melk at levere Morgen og Aften fra Gaarden nordre Sinsen i Aker, modtages af Anna Mossevig & Co., Grøndlandsleret 18 og Møbelhandler M. Andersen, Torvgaden No. 17», het det i kunngjøringen.

1910 innledet et nytt kapittel for Nordre Sinsen gård, nå som en del av kommunens store satsing på sykehus. Akers-Posten meldte 28. mai 1910 at Akers herredsstyre to dager i forveien hadde fattet vedtak om å kjøpe gården til tuberkulosehjem. Ordføreren, advokat Fritz Kiær, referte i herredsstyrets møte om tilbudet. Nordre Sinsen var til salgs for 80.000 kroner pluss omkostninger. Eiendommen var på 200 mål. Bygningene hadde en branntakst på 43.000 kroner. Etter en del debatt, sa herredsstyret ja til å kjøpe. 26 representanter stemte for og 11 mot.

Da Aker herredsstyre i 1910 vedtok å kjøpe Nordre Sinsen gård var eiendommen på 200 mål.
(Maana forlag)



Slik presenterer Ferdi Film seg på Instagram.

Våningshuset på Nordre Sinsen gård ble overlegebolig og legekontor i mange år framover. Akers-Posten hadde lørdag 13. desember 1913 en stor artikkel, illustrert med fotografi og tegninger, om «Akers nye sykehusanlæg», som «indvies i morgen». Hele sykehusanlegget favnet da de tidligere gårdseiendommene Tonsen og Sinsen, 400 mål dyrket mål tilsammen, og det var fortsatt gådsdrift i sykehusets regi med seks hester og 10-11 kyr.



Den landlige beliggenheten ble sett på som en stor styrke for sykehuset, som ble omtalt som et mønsteranlegg:

«Det er saaledes et stort løft Akers kommune her har tat. Aker har paa det naturskjønne, høit og frit beliggende Tonsen faat et sykehus- og pleiehjemsanlæg, som frem gjennem aarene tilfredsstillende vil kunne skjøtte en meget vigtig gren av kommunens gjøremaal - forsorgen for syke og fattige. Ved opførelsen av de to epidemisykehus vil kommunen herefter slippe at sende sine syke til Ullevaal eller Bærums sykehus, som man har maattet ty til i en aarække. Ved oprettelsen av tuberkulosehjem har kommunen lettet adgangen for de tuberkuløse inden Aker til sundt opholdssted og kyndig lægebehandling og endelig er der vist de gamle omsorg», het det i rosende ordelag om anlegget. Stigende byggepriser hadde ført til overskridelser underveis, og den endelige prislappen endte på en halv million kroner, kunne Akers-Posten fortelle.

Foto utlånt fra Digitalt Museum, hentet fra Oslo museums samling. Bildet viser musikkorps og sykepleiere i 17. mai-tog ved Nordre Sinsen gård i 1946.


På dette tidspunktet i 1913 var det oppført sju ulike bygninger på Aker sykehus. Det var administrasjonsbygg, tuberkulosehjem, to epidemiavdelinger, obduksjon og gravkapell og i tillegg en liten observasjonsplattform. I andre etasje på administrasjonsbygget var det innredet gamlehjem med plass til 40 beboere og et stort felleskjøkken i kjelleren.

Utviklingen fortsatte, innbyggertallet i Aker herred vokste, hovedstaden rykket stadig nærmere, vi fikk Sinsen hageby og Sinsenbyen. Søndre Sinsen gård, der Schouterrassen ligger nå, ble revet under utbyggingen av Sinsenbyen på 1930-tallet, mens Nordre Sinsen gård beholdt det landlige preget i mange år framover. Et bilde av en ukjent fotograf tatt 17. mai 1946 - to år før Aker herred ble innlemmet i Oslo, viser et musikkorps med fane marsjerende foran et opptog av sykepleiere gjennom en frodig åker med våningshuset (overlegeboligen) og låven på Nordre Sinsen gård i bakgrunnen.

TL, 21. mai 2022





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Søsterboligene i Sinsenveien har skiftet eier – slik skal Nye Aker sykehus bruke tomta

Her er åpningstidene på Løren minigjenbruksstasjon