Amorøse eventyr og naken hud i kinomørket på Carl Berners plass i 1965

Var du en av dem som våget deg inn på Ringen kino på Carl Berner plass i 1965 for å se fransk romantikk med Michelle Mercier og Robert Hossein i hovedrollene?

«Angelique» hadde Oslo-premiere 21. oktober det året. Filmanmelder Pål Bang-Hansen i Arbeiderbladet var en folkets mann og omtalte det som en film med «alt publikum vil ha». Handlingen oppsummerte han kort og enkelt slik: «Angelique elsker Robert Hossein (sic, Hosseins rollefigur er Jeoffrey de Peyrac), greven som fabrikerer gull, har trebein og et stygt arr i ansiktet. Likevel fekter han som en gud, og i senga er stygge Hossein et eventyr. Vakre Angelique ligger naken på senga og venter».

Ringen kino i 1965. Foto: Leif Ørnelund/Oslo museum (CC BY-SA)

Joda, filmplakaten for «Angelique - Marquise des Anges» bar også bud om amorøse eventyr og naken hud. Dette var tida da filmene på plakaten først hadde vært en runde hos den statlige filmsensuren. I dette tilfellet ga de filmen gul sensur og gjorde det klart at dette ikke var en film for barn. Men var du 16 år eller eldre kunne du altså slippe inn i mørket og oppleve den fantasifulle fortellingen fra 1700-tallets Frankrike.

Les også: Da Sinsenbyen fikk kino og politiet rykket ut til Tarzan-kaos

Annonse i Arbeiderbladet i 1965 for filmen Angelique, som var satt opp både på Sagene og Ringen.

Bøkene om Angelique hadde forresten allerede gjort suksess og var solgt i 50 millioner eksemplarer i 17 land, også i norsk oversettelse ved Liv Malling. Denne filmatiseringen skulle bli den første i en rekke av Angelique-filmer.

Original filmplakat for Angelique - Marquise des Anges. Regien var ved Bernard Borderie.


Leif Ørnelunds bilde av kinoens inngang i Trondheimsveien 110 gir oss et blikk tilbake til kinomatografenes storhetstid i Oslo. Ringen kino var en del av Oslo kinomatografers satsing i bydelene, og på dette tidspunktet var den akkurat totalrenovert. Arkitekt Frithjof Stoud Platou (1903-1980) hadde utformet bygget som ble innviet i 1939 og han ble hentet tilbake for renoveringen i 1965. Det som møtte publikum inne i den stramme funkisgården på Carl Bernes plass et bredt Cinemascope-lerret og høy komfort. Antallet sitteplasser var 463, 67 færre enn da kinoen åpnet.


På 1980-tallet ble Ringen kino såkalt reprisekino og rykket ned på rangstigen. Besøkstallet sank, og i 1988 ble kinolokalene dagligvareforretning. Nå er det Coop-kjedens billigkjede Extra som har sine lysende bokstaver over inngangen, mens navnet Ringen kino lever videre i kinoen Nordisk Film Kino åpnet i Sannergata i 2008.

TL, Oslo 23. januar 2022

Her i Trondheimsveien 110 lå Ringen kino fra 1939 til 1988.

Kilder: Digitalt museum, Nasjonalbibliotekets arkiv, Film & Kino, Arbeiderbladet (22.10.1965), nettstedet imdb.com, Oslo byleksikon.
Annonse

Kommentarer

  1. En "artig rundgang" mhp arkitekt Frithjof Stoud Platou. Hans onkel Waldemar S P jobbet først for Christainia bryggeri, der Frithjofs far var styremedlem. Waldemar dro så til Hansa og grunnla bryggreiet i 1891, og kom tilbake til Kristiania som direktør og styreformann hos Frydenlund 1916-30, en stilling hans sønn og sønnesønn overtok. I 1995 flyttet vi hele Frydenlundproduksjonen til Ringens bryggeri på Sagene. Når vi så flyttet bryggeriet videre i 2001 ble det bygget ny kino på bryggeriromta, som seff stjal navnet Ringen kino. Så altså en litt tynn men allikevel artig sammenheng mellom gamle og nye Ringen kino.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Søsterboligene i Sinsenveien har skiftet eier – slik skal Nye Aker sykehus bruke tomta

Her er åpningstidene på Løren minigjenbruksstasjon