Den hemmelige hagen – Sorgenfri


240 meter fra rundkjøringen på Carl Berners plass ligger en mystisk, gammel park med en lindéalle ut mot Trondheimsveien, en villa fra 1860-årene og en eldgammel gravhaug. Kjenner du til den?



Fra fabrikk til barnehage

Det gjorde ikke jeg, før jeg tilfeldigvis snublet over den på stolpejakt i Rodeløkka-området. Parken ligger godt gjemt bak høye bygg og gjerder rundt Sophies Minde, i dag barnehagen Sophies hage (17 avdelinger, 250 barn), opprinnelig fabrikkbygning for Nationalbryggeriet i 1898-1900 (arkitekt Ove Ekman) og fra 1915 overtatt av stiftelsen Sophies Minde og ombygget til Centralanstalt for Vanføre.

Parken fremstår som en hemmelig hage i dag, og vi fant inngangen via Jørgen Løvlands gate forbi en villa preget av fordums prakt. Det er Villa Sorgenfri (Jørgen Løvlands gate 9), og fra denne til Trondheimsveien går lindealléen. På høydedraget sør for bygningen ligger en fredet gravhaug som ifølge Byantikvaren er fra cirka år 400-600, altså folkevandringstida.

Villa Sorgenfri i 1935. Foto: Anders Beer Wilse (Oslo museum).



En av Norges mest kjente fotografer, Anders Beer Wilse, fotograferte Villa Sorgenfri i 1935. Klikk her for å se bildet på DigitaltMuseum.

Ønsker å omregulere

I disse dager står hele Sophies Minde-kvartalet på sakskartet i Oslo kommune i en reguleringssak som ble innledet i desember 2018.

Reguleringssaken har saksnummer 201817368 og tittel Trondheimsveien 132 for de som vil sjekke nærmere. Planforslaget kom i august. Nå er det kunngjort, med frist 30. november for uttalelse. Det er kommunens eget selskap, Omsorgsbygg Oslo KF, som ønsker å omregulere Trondheimsveien 132, Sophies Minde, med eiendommene som hører til. Formålet med reguleringsplanen er «barnehage med inntil 29 avdelinger og mulighet for andre virksomheter som eksempelvis kontor og bydelstjenester i resterende bygningsmasse». Den lille parken på hjørnet mellom Trondheimsveien og Christian Michelsens gate, Bülow Hansens plass, skal fortsatt reguleres til park, men det skal avklares hvordan den skal utformes og aktiviseres. Det er mange hensyn å ta. Innenfor planområdet er det verneverdige bygninger, nevnte gravhaug, naturtyper og trær.

TL

Les mer om planene på Enerhaugen arkitektkontors nettsider og på plan- og bygningsetatens sider for saksinnsyn.

Oversikt over planområdet mellom Trondheimsveien og Christian Michelsens gate og Jørgen Løvlands gate. (Kart hentet fra Oslo kommunes sakspapirer)


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Søsterboligene i Sinsenveien har skiftet eier – slik skal Nye Aker sykehus bruke tomta

Ser du hva som er nytt på dette T-banekartet?