Nå rives den gamle tannbørstefabrikken på Løren - men denne murveggen skal bevares

Her lå Jordan børste- og malefabrikk, som åpnet i 1933 som den første tannbørstefabrikken i Norge. (Foto: Trond Lepperød)

Den 17 mål store tomta på Løren med adresse Peter Møllers vei 8-14 - også kjent som «Jordankvartalet» - skal få nye oppgaver. Industrihistorien kan du lese på en teglsteinsvegg mot Dag Hammarskjølds vei, der firmanavnet «Jordan» er synlig i relieff. Her lå Jordan børste- og malefabrikk, som åpnet i 1933 som den første tannbørstefabrikken i Norge. Da forstår du også hvor Børsteveien, som går langs kvartalet, har fått sitt navn fra. På denne tomta er rivingen nå i full gang, og Veidekke og OBOS skal sammen etablere 390 boliger fordelt på sju hus. Prosjektet markedsføres som Løren botaniske.

På tomta skal det oppføres sju boligblokker og grøntområder mellom byggene. Landskapsplanen viser også oppføring av drivhus, lekeplasser og bærhager. (Illustrasjon: Obos)

Les mer på Oslo kommunes saksinnsyn - detaljregulering for Peter Møllers vei 8-14

Peter Møllers vei 14 - oppført på 1930-tallet og med tilbygg fra 1950-tallet, står på byantikvarens gule bevaringsliste, og bygningens fasade mot Dag Hammarskjølds vei og Peter Møllers vei - med relieffet - skal bevares og integreres i nybygget, går det fram av reguleringsplanen, som politikerne godkjente i desember i fjor. Ifølge utbygger skal fasaden demonteres og gjenoppbygges som del av den nye bebyggelsen.

Dette sier reguleringsplanen om Peter Møllers vei 8-14

  • På tomta skal det oppføres sju boligblokker og grøntområder mellom byggene. I de nederste etasjene i bygg A1 er det prosjektert en barnehage med uteområde mot Børsteveien. Landskapsplanen viser også oppføring av drivhus, lekeplasser og bærhager. Anslått byggetid er tre år, og byggene og grøntområdene vil ferdigstilles i løpet av januar 2024, heter det i Veidekkes tiltaksplan datert 12. november 2019.
  • Reguleringsplanen viser at tillatt bruksareal ikke skal overstige BRA 34.470 kvadratmeter. Bebyggelsen skal brukes til boligformål. Unntaket er 1. etasje mot Dag Hammarskjølds vei og Peter Møllers vei, der det også tillates forretning, bevertning, kontor og annen offentlig og privat tjenesteyting.
  • Bygg A3, B3 og B4 skal oppføres med tegl i rødlige og eller brune toner som hovedmateriale, mens bygg A1, A2, B1 og B2 skal oppføres med lyse hovedmaterialer. Takflater skal enten dekkes av terrasser eller grønne tak. Det skal plantes to tuntrær som skal kunne vokse seg store i hvert av de to gårdsrommene som blir dannet. I boligenes uteareal skal det plantes frukttrær og hovedsaklig spiselig planter.
  • Det skal etableres en gangforbindelse i forlengelsen av Kruttveien opp til Dag Hammarskjølds vei med minimum bredde på 3,5 meter. Det åpnes for å etablere ett drivhus på inntil 30 kvadratmeter i hvert av de to gårdsrommene.
  • Leilighetsfordelingen skal være maksimalt 35 prosent med areal mellom 35 og 50 kvadratmeter, minimum 40 prosent over 80 prosent BRA, der inntil 20 prosent kan bygges som utleieenhet. Det blir ikke tillatt med boenheter under 35 kvadratmeter. Svalganger tillates ikke.
  • Alle parkeringsplasser til bebyggelse og anlegg skal legges under terreng. Minimum 20 prosent av bilene skal ha tilgang til strømuttak. Minst 50 prosent av sykkelparkeringsplasser skal ha overbygg. P-areal for sykkel skal være lett tilgjengelig og hovedsaklig låsbart. Ladepunkt for el-sykkel skal være lett tilgjengelig. Det skal etableres anlegg for vask av sykkel og sykkelreparasjon.
  • Parken som skal utformes skal være offentlig og ha ungdom som prioritet.
  • Før det gis midlertidig brukstillatelse til første byggetrinn, er det et vilkår at Lille Løren park skal være opparbeidet og det samme med gatetun.
Trykkeriet som lå mot Børsteveien til høyre er i ferd med å bli revet. Anslått byggetid for hele byggeprosjektet er tre år, og byggene og grøntområdene vil ferdigstilles i løpet av januar 2024, heter det i Veidekkes tiltaksplan. (Foto: Trond Lepperød)
Veidekke og OBOS skal sammen etablere 390 boliger fordelt på sju hus i Jordankvartalet. (Foto: Trond Lepperød)

Kommentarer

  1. Betway Sportsbook NJ Promo Code - MJHub
    Betway Sportsbook NJ 원주 출장샵 Promo Code · 보령 출장샵 1. Betway Casino Promo Code · 2. 아산 출장마사지 Betway Sign Up Bonus Code 동두천 출장샵 · 3. 고양 출장안마 Betway Sportsbook NJ Promo Code · 4. Betway Promo Code

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Søsterboligene i Sinsenveien har skiftet eier – slik skal Nye Aker sykehus bruke tomta

Historien om Sinsen hageby