Historien om Lørenfaret: Kommandoran og IT-kjempen som forsvant

Gatestubben er blant annet kjent for et stort kommandoran og raske IT-penger. Her er en video av den pågående rivingen, en kort historikk om kontorbyggene i Lørenfaret og litt om planene for det som skal bli Økern Portal.
IT-kjempen

Lørenfaret, Oslo 5. Det har vært mye action og raske penger i denne blindveien opp gjennom årene. Vesta Hygea og Norsk Hydro hadde kontorer her. IT-kjempen Merkantildata, med «Tøffe-Tom» Adolfsen til rors, vokste seg til et av Nordens største IT-selskaper i lokalene i Lørenfaret 1. Våren 2000 var selskapet priset til 14 milliarder på Oslo Børs. I 2003 var Merkantildata historie, fusjonert inn i nye selskaper. Året før hadde Adolfsen gått av som konsernsjef. Han fikk med seg 100 millioner kroner i lomma, penger han hadde tjent på salg av aksjer og opsjoner.

Foto: Atelier Rude/Oslo Museum (Creative Commons)

Ranet av tellesentralen

En helt annen historie om raske penger var ranene av DNBs tellesentral i Lørenfaret 3. I august 2000 svingte en Volvo inn foran inngangen og ut hoppet maskerte menn, utkledd som politifolk. De kom seg unna med rundt 20 millioner kroner. Verken ransutbyttet eller ranerne ble noen gang funnet.

Økern Portal

Nå er det tid for sceneskifte i Lørenfaret. Gamle kontorbygg rives og nye skal reise seg. Rivingen av Lørenfaret 1 og 1b er i full gang. Høyblokka i Lørenfaret 3, som en gang tilhørte Norsk Hydro, skal stå, men blir totalrehabilitert. Økern Portal heter det nye prosjektet som totalt omfatter 55.000 kvadratmeter og blir en kobling mellom Lørenbyen og det nye Økern sentrum. Byggherre er Oslo Pensjonsforsikring, et livsforsikringsselskap eid av Oslo kommune. Vedal Utvikling har prosjektansvaret og Dark Arkitekter har tegnet nybyggene. Tegningene viser kontorbygg, hotell og restauranter. Planen er å ha dette ferdig i 2020. Høyblokka i Lørenfaret 3 er på ni etasjer (8500 kvadratmeter) og planlegges som kontorlokaler og hotell. Dette bygget skal så kobles til nybyggene via en markedsgate.
1) Kontorbygg, 2) Parkering, 3) Paviljongen, 4) Takterrassen, 5) Lørenfaret 3. Bildet er en faksimile fra Økern Portal.

Det er arkitekt Jens Gedde-Dahl som har tegnet byggene som nå jevnes med jorda og høyblokka som får et nytt liv. Lørenfaret 1 ble oppført rundt 1963 og fikk flere etasjer kort tid etter. Lørenfaret 1b ble også oppført rundt 1963. Lørenfaret 3 ble reist rundt 1974.

Kilder: Dagens Næringsliv, NTB, Wikipedia, Byantikvaren, Nasjonalbiblioteket, Oslo Pensjonsforsikring AS.

Dark Arkitekter har tegnet planene for Økern Portal, nye kontorbygg i Lørenfaret.Bilder fra Lørenfaret januar 2018

Lørenfaret 1.

Lørenfaret 1b.

Lørenfaret 3. (Alle foto: Trond Lepperød)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Byvandring til Lille Tøyen hageby og Keyserløkka

Her er åpningstidene på Løren minigjenbruksstasjon

Vil bygge fem etasjer høy kontorblokk ved inngangen til Peer Gynt-parken