OBOS og Veidekke bygger høyt og tett på LørenLørenvangen Utvikling AS, som eies av OBOS og Veidekke Eiendom AS, har fått grønt lys til å bygge nærmere 850 nye boliger - noen steder opp i ti etasjer - i Lørenvangen.

Det første prosjektet er allerede klart for salg og blir et tun med boligblokker tett på Dag Hammarskjølds vei. I neste omgang skal OBOS og Veidekke bygge boligblokker opp i ti etasjer lenger sør i Lørenvangen. Politikerne ga sitt ja til høyt og tett på Løren i sommer og viste blant annet til at ny T-bane legger til rette for det.

Gartnerløkka
Det ene området, som har fått navnet Gartnerløkka, ligger inn mot Dag Hammarskjølds vei i nord mellom Peter Møllers vei og Lørenvangen. Første byggetrinn vil bestå av tre bygg med tilsammen 108 leiligheter, skriver Obosbladet i sin oktober-utgave. Leilighetene er fordelt på fem etasjer.

53 leiligheter legges ut for salg
Det som legges ut for salg nå i oktober er 53 leiligheter i to bygg fordelt på 15 toroms, 12 treroms og 26 fireroms. Størrelsen varierer fra 43 til 86 kvadratmeter. Det er planlagt byggestart i mars 2014 og ferdigstillelse i februar 2016.

Alle leilighetene får egen balkong, og noen får to. Leilighetene i 1. etasje får terrasse/uteplass, noen får parsellhage på 100 kvadratmeter, ifølge Obosbladet.

Blokkene bygges rundt et tun/fellesområde. I . etasje i bygg 4 skal det bygges barnehage. Barnehagens uteområde er fellesområde for beboerne utenom åpningstid. Arkitekt er Lillestrøm Arkitekter AS. Entreprenør er Veidekke Entreprenør AS.


Visning søndag 27. oktober
Salget av de første 53 leilighetene (bygg 4 og 5 på Gartnerløkka) starter nå med salgsmøte på Hammersborg torg 1, mandag 28. oktober. Dagen før, søndag 27. oktober, er det visning på tomta i Lørenvangen 24.

Sydvangen
Det neste området på Løren som står for tur for Lørenvangen Utvikling AS er det såkalte Sydområdet eller Sydvangen, som ligger i Lørenvangen 19-21 og Lørenveien 54 (se skissen øverst). Området ligger inn mot Lørenveien i sør og opp mot Normann Elektro i nord.  Byutviklingskomiteen behandlet forslag til detaljregulering i et møte i mars, og Oslo bystyre fattet endelig vedtak 5. juni i år, forøvrig i samme møte og rett etter den store saken om Munch-museet.

Grønn felt viser OBOS/Veidekkes områder i Lørenvangen.


Strid om høyder
Det har vært strid om hvor mye og hvor høyt utbyggerne skulle få lov til å gå i dette området. Utbygger fikk til slutt gehør hos politikerne for sitt ønske om å bygge boliger fra sju til ti etasjer, sju etasjer mot Lørenvangen, sju etasjer mot Lørenveien pluss underetasje med publikumsrettet virksomhet og ti etasjer i den nordre delen av området. Planområdet er på totalt 21.305 kvadratmeter, der det er satt av 19.066 kvadratmeter til boligblokker.  Bruksareal bolig (BRA) er på 43.500 kvadratmeter og antall boligenheter cirka 510.

Ville ha maks åtte
Plan- og bygningsetaten ville ha en lavere utnyttelse på tomta og byggehøyder fra sju til åtte etasjer. Det ville ha gitt 39.000 kvadratmeter bolig og 465 leiligheter.

T-bane ble avgjørende
Da saken var oppe til behandling i bystyret i sommer var den nye Lørentunnelen på Ring 3 og igangsatt graving til ny T-bane til Løren blant argumentene som ble brukt for at det nå lå til rette for en større og tettere utbygging på Løren.

- Tåler tetthet
Bård Folke Fredriksen (H), byråd for byutvikling, sa at Løren har befestet seg som et område som tåler tetthet og at T-bane og tunnel skaper et helt annet grunnlag for byutvikling i området.

- 7 til 10 etasjer er ikke noe problem. Dette er et eksempel på at det går an å bygge høyt og tett, samtidig som gode boforhold og uteområder ivaretas, sa Folke Fredriksen.

Arbeiderpartiets Anders Røberg-Larsen og hans gruppe fulgte også flertallet og forklarte hvorfor de mente det var riktig å tillate en utnyttelsesprosent på 224 prosent, mot det vanlige 150 prosent i dette prosjektet.

- Trenger 4500 nye boliger i året
Han pekte på at Oslo i langt større grad må legge til rette for nye boliger for å holde tritt med befolkningsveksten. Han opplyste at det i fjor ble regulert 1788 nye boliger, mens Oslo trenger 4500 nye boliger i året.
-For å få til det er også vi villige til å gjøre en jobb. Vi gjør det her ved at vi går inn for å bygge høyere enn det vi i utgangspunktet var innstilt på, utalte Røberg-Larsen.

Byggestart 2017
Skjalg Sørhaug opplyser på vegne av Lørenvangen Utvikling AS/Veidekke Eiendom AS at det tidligst blir salgsstart høsten 2016 og byggestart januar 2017.

Her kan du se hele Løren-debatten i Oslo bystyre 5. juni


Mest lest i oktober:


Denne siden krever Adobe Flash eller iOS (iPhone/iPod/iPad) for å kunne vise video.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvem husker denne Sinsen-restauranten?

Hva skjer i Trondheimsveien 113?

Slik blir den nye høyblokka på Økern torg