Da Sinsenbyen fikk kino og politiet rykket ut til Tarzan-kaos

Tid for å mimre tilbake til fordums kinodrift i Trondheimsveien 163 mens vi venter på at kinoene og underholdningslivet skal åpne igjen?


Fotografiet over er hentet fra Oslo byarkiv og er publisert på Digitaltmuseum under Creative Commons-lisensen, så derfor tillater vi oss å gjengi det her. Det stammer fra 1937 og er kreditert Harstads Forlag. Bildet under viser Trondheimsveien 163 våren 2021.

Les også: Historien om Sinsen hageby


Oslo byleksikon kan vi lese at Sinsen kino, som vi ser inngangen til i fronten av bygget, holdt det gående fra 1936 til 1964 på denne adressen. Kinoen ble etablert som aksjeselskap da Sinsenbyen så dagens lys, og åpningsdatoen for kinoen var 3. oktober 1936. Lokalet ble også brukt til konserter og annen underholdning. I 1948 ble det kommunesammenslåing, og det som var Aker kommune ble en del av Oslo. Da ble kinoen overtatt av Oslo Kinematografer, et kommunalt selskap med monopol på kinodrift.

Faksimile fra Arbeiderbladet, august 1955. (Nasjonalbiblioteket)

I avisene fra disse tiårene med kinodrift på denne adressen finner vi kunngjøringer om forestillinger og møter, men også overskrifter på forsiden, som da en Tarzan-film skapte trengsel og kaos en lørdag i 1955. «Farlig leven i kino-kø før Tarzan-film - Tre politibiler ut», skrev Arbeiderbladet. «Mellom sju og åtte hundre unger kjempet vilt for å sikre seg billett til dagens Tarzan-forestilling. Alle trykket på og ville inn ennå før billettsalget begynte, og det så lenge stygt ut for hoveddøren i kinolokalet og for utstillingsvinduene på begge sider», rapporterte avisen. Enden på historien var at politiets mannskaper mobiliserte noen av de eldste guttene i køen til hjelp. «Kort etter sto ungene pent oppstilt en og en, og billettsalget kunne begynne uten ytterligere vanskeligheter», leser vi.

 I 1964 var det slutt med kinodrift her, og i dag finner du en  Kiwi-butikk i lokalene.


Per Erik Pedersen har bilder av bygget fra 60-tallet og har tidligere delt noen av disse på Facebook-gruppa Gamle bilder fra Oslo. Vi har spurt pent og fått lov til å bruke et av hans bilder her. Pedersen kan fortelle at det etter at kinoen ble lagt ned var forskjellige varehus der. Han nevner Nova, Bonus, Rimi og til sist Kiwi.

Les også: Han husker Fanny og Charles - lekekameratene som forsvant i 1942

Vi tar med en kunngjøring fra Arbeiderbladet fra lørdag 3. oktober 1936 (Nasjonalbiblioteket), åpningsdatoen, der vi kan se at Sinsen kino har to filmer på plakaten denne helga; «Kyss mot betaling» og barneforestillingen «Vestens helter». 50 øre var prisen for en barnebillett den gangen.


Bildet under viser Trondheimsveien 163 slik våren 2018 sett fra Bjørn Stallaras vei.

God påske til lesere av bloggen! Hilsen Trond

Har du tips om gode bilder med Sinsen-tilknytning eller historier du vil dele, send meg en e-post, adressen er post@maanaforlag.no !

Etter at vi la ut bloggposten på Gamle bilder fra Oslo strømmet det på med historier.

- Jeg husker godt vi sto i kø og skulle på «femærn» på Sinsen kino. Jeg tror det kostet 50 øre. Billig var det i hvert fall, ellers hadde jeg ikke fått gå. Når det åpnet, var det bare følge køen, og ikke slippe noen foran seg. Det var litt av en baksing. Og da vi endelig kom inn, var håpet at en ikke fikk foran seg en dame med stor hatt. Det var dager det, minnes én av dem, Ruth.

- Så Tarzan i 55, og mange andre, Hopalong Cassidy, Roy Rogers, Tom Mix, bl.a. der! forteller Thorbjørn.







Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Søsterboligene i Sinsenveien har skiftet eier – slik skal Nye Aker sykehus bruke tomta

Her er åpningstidene på Løren minigjenbruksstasjon