Flere pågripelser etter ytre høyre-konferanse - hva skjedde?

Slik oppsummerte Oslo-politiet arrestasjonene lørdag på sin Twitter-konto.

Lørdag var Hans Nielsen Hauges gate på Sandaker i Oslo (like nord for Sinsen T) åsted for en en konferanse arrangert av det høyreekstreme nettverket Scandza Forum. Nordre Aasen bo- og rehabiliteringssenter ble åpenbart tatt på senga som utleier av lokalene som ble benyttet. Rett før klokka 14 lørdag la de ut denne meldingen på Facebook: «Vedrørende pågående seminar i Hans Nielsen Haugesgt. 44B. Lokalene ble leid av en privatperson. Utleier var ikke kjent med at det var nettverk Scandza Forum som skulle benytte lokalene. Vi beklager at vi ikke var kjent med dette. Utleier tar sterk avstand fra den ideologi som dette nettverket representerer. Det er ikke i tråd med de verdier som vi står for».

Under konferansen ble ytre høyre-profilen, Greg Johnson, en talsmann for hvitt overherredømme og en kjent figur innen den amerikanske Alt Right-bevegelsen, pågrepet av PST. PST varslet at Johnson ville bli bortvist fra Norge, og søndag fattet UDI et bortvisningsvedtak, melder NTB/Nettavisen. Bakgrunnen for PSTs pågripelse av Johnson var frykt for at han kunne påvirke andre til å utøve vold, skriver blant andre VG søndag.

Johnson var blant mellom 50 og 100 personer som lørdag skulle delta på Scandza-konferansen.

Klokka 11.42 lørdag var politiet på stedet i Hans Nilsen Hauges gate (litt upresist omtalt som Sinsen i politiets meldinger på Twitter) og meldte at det var et lovlig arrangement. «Det har imidlertid møtt opp en gruppe mennesker som ytrer sin misnøye med budskapet på arrangementet. Stemningen er noe verbalt høylytt», het det i politiets melding på Twitter. Ved 16-tiden hadde politiet problemer med å holde konferansedeltakere og motdemonstranter adskilt, og flere personer ble pågrepet for ordensforstyrrelser. «De anholdte er innbrakt til arrest for ordensforstyrrelser, og for ikke å etterkomme pålegg gitt av politiet», het det i politiets oppsummering. Det var til sammen 28 personer som ble besluttet pågrepet etter å ha blitt innbrakt til arresten, opplyser politiadvokat Line Borgen til NTB ifølge Nettavisen søndag. Ifølge Borgen får de forelegg på 10.000 kroner for ordensforstyrrelse eller 14.000 kroner for ordensforstyrrelse og ikke å ha fulgt politiets pålegg.

Scandza Forum er ifølge det uavhengige nettstedet Filter Nyheter kjent for utilslørt antisemittiske og rasistiske forelesere. Møtet ble i år markedsført på nettstedet til de norske nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Hvem husker gamle Ringen kino?

Historien om Lørenfaret: Kommandoran og IT-kjempen som forsvant