Selvaag har måttet justere - slik blir Sinsenveien 45-49

Her ses deler av fasaden mot Sinsenveien. (HRTB AS)

Nå foreligger detaljregulering for boligutbygging, forretning, barnehage og park i Sinsenveien 45-49, seks år etter at Oslo kommune første gang mottok forslaget. Tiltakshaver er Selvaag Bolig ASA og arkitekter er Oslo-firmaet HRTB AS. Området ligger i det nordvestre hjørnet i vinkelen mellom Sinsenveien og Dag Hammarskjølds vei.

Her på bloggen Sinsenboeren skrev vi om planene første gang i 2014. Den gang var det eiendomsforvalterfirmaet Fazenda Asset Management AS og Arkitektur Laboratoriet AS (A-lab) som var på ballen. De ba om en utnyttelsesgrad på 225 prosent og tilsammen 450 leiligheter fordelt på blokker på 9-11 etasjer på tomta. De kom aldri overens med Plan- og bygningsetaten og ga seg halvveis i reguleringsplanarbeidet.

I 2015 overtok Selvaag Bolig og Veidekke ASA eiendommen fra et konsortium der Nortura Konsernpensjonskasse var største aksjonær. Selvaag og Veidekke skisserte planer for 350-400 boenheter på det 17.000 kvadratmeter store området.

Skisse av de nye blokkene i Sinsenveien 45-49 sett fra Børsteveien. (HRTB AS)


Det oppdaterte planforslaget havner på byrådsavdelingens bord i disse dager. 4. oktober gikk det brev fra arkitekt Helene Forbech Havre til saksbehandler Marianne Margrete Lausund med oversikt over endringer i reguleringsbestemmelser etter offentlig ettersyn. I dette brevet finner vi reviderte plantegninger, reviderte fasader og snitt og reviderte illustrasjoner.

Illustrasjonene til saken er hentet fra saksdokumenter på Plan- og bygningsetatens nettsider

Maksimal bygningsdybde, mellom fasadeliv (ytre del av fasaden), er 18 meter for bygninger med midtkorridor, 16 meter for bygninger med gjennomgående leiligheter og 18 meter for bygget på felt B.

Fasademateriale skal være tegl og puss. Bygg B, punkthuset ved parken, skal ha en utforming og materialitet som avviker fra de øvrige byggene. Bebyggelsen skal ha variasjon i høyder. Takene skal vurderes som en del av byens taklandskap og behandles som en del av tiltakets samlede arkitektoniske uttrykk.

Kartskisse viser den planlagte utbyggingen med boliger, forretning, barnehage og park i Sinsenveien 45-49. Lørenparken helt nede til høyre og Sinsenveien til venstre. 


Dette er noen av endringene i reguleringsbestemmelsene

  • Punkthuset: «Bygg B, punkthuset ved parken, skal ha en utforming og materialitet som avviker fra de øvrige byggene». Opprinnelig sto det bare at det «tillates».
  • Takterrasser: Alle beboere skal ha tilgang til en felles takterrasse
  • 1. mai klokka 18 skal minimum 60 prosent av MFUA på takterrasser være solbelyst.
  • Etter innspill fra Plan- og bygningsetaten (14.02.19) er det lagt til at minst 20 prosent av MFUA (sum minste felles uteoppholdsareal) skal være på felles takterrasser.
  • Sol: Det er spesifisert at 1. mai skal 40 prosent av minimum MFUA være solbelyst til sammen 5 timer hvorav minst 2 timer mellom kl. 15 og 20.
  • Planter og trær: Det er lagt inn kvalitetskrav til planter og trær og krav om klatreplanter på gavlveggene på felt A, D, E og F (rundt det store gårdsrommet).
  • Nei til mikroleiligheter: Mikroleiligheter og mulighet for 5 stk. leiligheter på under 35 kvm er tatt ut etter dialog med Plan- og bygningsetaten.
  • Ladeparkering: Det er lagt til at 20 prosent av parkeringsplassene skal ha lademulighet.
  • Bratt areal: Det er lagt til at areal brattere enn 1:3 ikke skal medregnes som uteareal og det er lagt inn krav om at min. 50 prosent av barnehagens uteareal skal være solbelyst mellom kl. 09 og 15 ved vår- og høstjevndøgn.
  • Torget: Til offentlig ettersyn stod det at torget er felles og allment tilgjengelig. Det er endret til at det er felles og skal opparbeides allment tilgjengelig.
  • Om gatetun heter det: «Før det gis igangsettingstillatelse for tiltak innenfor planområdet skal følgende tiltak være sikret opparbeidet: - Løren Aktivitetspark med flerbrukshall på gnr. 124 / bnr. 199 - Sinsenveien fra Lørenveien til Dag Hammarskjølds vei.»
  • Om Sinsenveien: «Før det gis midlertidig brukstillatelse for ny bebyggelse i felt A, D, E eller F skal fortauet langs Sinsenveien være ferdig opparbeidet innenfor planområdet.»
  • «Før det gis midlertidig brukstillatelse for siste byggetrinn skal gatetunet være ferdig opparbeidet innenfor planområdet.»
  • Om Lille Løren Park: «Før det gis siste midlertidige brukstillatelse for felt B og C skal Lille Løren Park være ferdig opparbeidet innenfor planområdet.»
  • Om barnehagen: «Før det gis midlertidig brukstillatelse for siste byggetrinn, skal barnehagen i felt C og uteområdet til barnehagen være ferdig opparbeidet.»

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Hvem husker gamle Ringen kino?

Historien om Lørenfaret: Kommandoran og IT-kjempen som forsvant