Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Sinsen-siloen eller Sinsen panorama i april 2019. (Foto: Trond Lepperød)

Deler av Sinsen panorama, opprinnelig bygget som silo og kornlager.
(Foto: Trond Lepperød)


- Byggteknisk har det vært en kolossalt krevende prosess. En silo er jo ikke konstruert for boliger, uttalte seniorarkitekt Frithjof Wiese i Pride Architects AS til Aftenposten i oktober 2003. Da var ombyggingen i full gang. Arkitekten var med rette stolt av sitt verk. Sinsens landemerke, den 47 meter høye kornsiloen og kornlageret fra henholdsvis 1929 og 1931, hadde skiftet funksjon. Nå rommet ikke bygningene korn lenger, men boliger. Silo ble til sameie - Sinsen panorama. Det er et høyrest boligkompeks i stål og betong med felles terrasse på 150 kvadratmeter på taket over 15. etasje.

En krevende ombygging til tross, arkitekten var blant dem som mente at riving ville blitt kjempedyrt: «En slik silo har en så solid konstruksjon med så mye jern og betong, at det ikke lønner seg å rive den», fortalte Wiese til avisa. Så var også den gamle siloen på Sinsen fredet. Prosjekteringen begynte våren 2000, da byggherren Inka Eiendom AS kom til arkitektfirmaet og spurte hva det var mulig å få til.

Silo og kornlager ble gjort om til 177 selveierleiligheter, varierende fra 42 til 102 kvadratmeter i silodelen og fra 27 til 156 kvadratmeter i kornlageret. Begge hovedseksjonene har også åtte toppleiligheter over to plan, kan vi lese på sameiets hjemmesider.

De runde siloene fikk selskapet av to rektangulære tilbygg i glass og stål. Denne delen rommer stuer og soverom. Kjøkken, bad, ganger og korridorer befinner seg i den originale, sylinderformede strukturen, kan vi lese på arkitekturnettstedet MiMOA.

TL

Se historisk bilde på Oslobilder: Kornsiloen i Trondheimsveien 197.

Foto: Atelier Rude, 1978. Oslo museum/Byhistorisk samling

Har du en kommentar eller spørsmål til blogginnlegget? Send epost til Sinsenboeren her.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvem husker gamle Ringen kino?

Historien om Lørenfaret: Kommandoran og IT-kjempen som forsvant