Parken som hedrer modige hjelpere



Bydel Grünerløkka har fått en ny park i Hekkveien 9 ved Carl Berners plass. Den har en helt spesiell historie. 

Det er kunstneren Victor Lind, arkitektkontoret Snøhetta og prosjektleder Per Bj. Boym som sammen har skapt ”Dette er et fint sted”, en park som hedrer minnet fra okkupasjonsårene om Carl Fredriksens Transport.

Bak navnefasaden lå det et nettverk ledet av Gerd og Alf T. Pettersen, Reidar Larsen og Rolf A. Syversen, og de hadde mange hjelpere. Gruppa hjalp til med å frakte 1000 mennesker over til Sverige, halvparten jøder på flukt etter jødearrestasjonene, andre var folk fra motstandsbevegelsen.

Fredag 25. oktober var det offisiell åpning med kronprins Haakon, og søndag 27. oktober var det i tillegg en markering i minneparken med blant andre ordfører Fabian Stang.

Les mer på kongehuset.no 

- Utrolig fint å få være med på åpningen av parken som minnes ekstremt modige og omsorgsfulle mennesker, mennesker som har vært med på å definere samfunnet vi lever i idag, lød en av kommentarene på Facebook fra en som var med på markeringen.

27. oktober var det 70 år siden brødrene Leopold, Benjamin, Charles og Nathan London ble reddet ut av landet, en redningsdåd som førte til det første møtet mellom aktører som senere dannet Carl Fredriksens Transport. Navnet var motstandsgruppas hilsen til kong Haakon, hvis døpenavn nettopp var Carl Fredrik. I 1942 lå det et gartneri på stedet som nå er minnepark. Her ble flyktningene gjemt før transporten over til Sverige. I gartneriet jobbet Rolf Syversen, og her ble flyktningene holdt skjult. I løpet av seks uker vinteren 1942-1943 ble de fraktet over til Sverige.

Les også: Kronprins Haakon hedret ukjente helter (NRK)

Gartneren som var sentral i aksjonen, Rolf Syversen, satte livet til i motstandsarbeidet. Han ble skutt i Trandumskogen i 1944, etter å ha blitt stoppet med illegale papirer og arrestert.

- Jeg savnet ham alltid og vokste opp uten far. Men jeg hadde likevel en fin barndom. Mor var nok litt traumatisert etter opplevelsene under krigen, men jeg visste at far var en krigshelt, sier sønnen, Øyvind Syversen Aasheim, til NRK. Han var fire måneder gammel da faren ble drept.

Redningsaksjonen Carl Fredriksens Transport reddet utvilsomt mange norske jøder fra døden. Av 772 jøder som ble deportert fra Norge, kom bare 34 tilbake i live. 

For deg som vil vite mer, anbefales nettsiden Et fint sted der historiker Mats Tangestuen ved Jødisk Museum tar for seg hele historien bak Carl Fredriksens Transport.

Kilder: Et fint sted, NRK, Kulturetaten, Kongehuset, KORO. Bilder hentet fra Facebook.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sinsen-arkitektur: Siloen som ble boligsameie

Hvem husker gamle Ringen kino?

Historien om Lørenfaret: Kommandoran og IT-kjempen som forsvant